Nalatenschap afwikkelen

Nalatenschap Afwikkelen

Het afwikkelen van een nalatenschap is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Naast het verdelen van persoonlijke bezittingen en inboedel, zal ook de financiële afwikkeling moeten worden verzorgd. Daaronder vallen bijvoorbeeld het opheffen en verdelen van bankrekeningen, het innen van verzekeringsgelden en het doen van belastingaangiften.

Als er een testament is gemaakt, kunnen daar bijzondere bepalingen in staan. Bijvoorbeeld dat een bepaald bedrag naar een goed doel moet gaan of een speciaal voorwerp naar een familielid. Wellicht is bepaald dat iemand het vruchtgebruik krijgt van de gehele nalatenschap of een gedeelte daarvan. Deze legaten moeten worden afgegeven; dat is een plicht van de erfgenamen of de executeur.

Veelal dient er een laatste inkomstenbelastingaangifte gedaan te worden (F-biljet) en vaak wordt aangifte voor de erfbelasting verlangd. Nadat de (voorlopige) belastingaanslagen zijn opgelegd, zal in veel gevallen de afwikkeling ver afgerond zijn. De definitieve aanslagen laten vaak lang op zich wachten. Na ontvangst hiervan kan de nalatenschap veelal definitief worden afgerond.

Afhankelijk van de inhoud van een nalatenschap kan de duur van de afwikkeling en de eisen die de wet stelt variëren. Wij zijn u als gecertificeerd NOVEX-lid graag van dienst. U kunt de afwikkeling van de complete nalatenschap aan ons overlaten. Ook voor delen van de afwikkeling van de nalatenschap kunt u echter ons kantoor inschakelen. Neemt u gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken.