Faciliteit voor overlijdensdividend geldt niet voor turboverdeling

27 september 2024

In de Wet Inkomstenbelasting is het sinds 2001 mogelijk dat een vennootschap dividend uitkeert zonder dat daarover inkomstenbelasting wordt geheven. De Kennisgroep aanmerkelijk belang van de belastingdienst heeft een standpunt ingenomen met betrekking tot de vraag of  deze faciliteit ook kan worden toegepast op reguliere voordelen uit aandelen die door middel van een zogenoemde turboverdeling aan de nalatenschap zijn toegedeeld.

Vanuit de praktijk is aan de Belastingdienst de vraag voorgelegd of deze faciliteit voor overlijdensdividend ook geldt voor reguliere voordelen uit aandelen die door middel van een zogenoemde turboverdeling aan de nalatenschap zijn toegedeeld. De Kennisgroep heeft deze vraag negatief beantwoord. De faciliteit moet worden beperkt tot de (onverdeelde) helft van de aandelen waartoe de erflater gerechtigd was via de huwelijksgemeenschap. 

Voorbeeld

De belastingdienst komt met het volgende voorbeeld: 

M (man) en V (vrouw) zijn gehuwd in gemeenschap van goederen waartoe alle aandelen in een Besloten Vennootschap behoren. M heeft zijn zoon tot enig erfgenaam benoemd en aan V het vruchtgebruik van zijn nalatenschap gelegateerd. 

Voordat het legaat wordt afgegeven, worden alle aandelen aan de nalatenschap toegedeeld. M was door de huwelijksgoederengemeenschap gerechtigd tot de helft van de aandelen. Omdat de andere helft van de aandelen waartoe V gerechtigd was niet door de zoon op basis van erfrecht worden verkregen en ook bij M voor deze helft geen inkomen uit aanmerkelijk belang in aanmerking is genomen, is de faciliteit voor de zoon niet op deze helft van toepassing.

De faciliteit voor de zoon is beperkt tot de helft van de aandelen waartoe M gerechtigd was in de huwelijksgemeenschap. Dat daarentegen voor de doorschuifregeling in diezelfde wet is bepaald dat voor deze aandelen wel geldt dat deze op basis van erfrecht zijn verkregen en dat V als erflater wordt aangemerkt, doet hier niet aan af. 

Bovendien is tijdens de parlementaire behandeling opgemerkt dat de faciliteit bezien moet worden in het licht van het onvoorziene karakter van het moment van overlijden en dat de faciliteit niet van toepassing is op rechtshandelingen die welbewust en planmatig plaatsvinden. Volgens de kennisgroep kwalificeert de turboverdeling als een dergelijke rechtshandeling.

Wilt u meer weten over de faciliteit voor overlijdensdividend? Bel ons voor het maken van een afspraak.