Holding populair bij ondernemers

24 juli 2023

Veel ondernemers hebben als rechtsvorm voor hun bedrijf een besloten vennootschap (bv). Tegenwoordig brengen zij de aandelen van de bv onder in een holding. In ruim een decennium tijd is dat aantal zelfs verdubbeld. In 2022 groeide het aantal holdings ten opzichte van 2021 met 16%.

De constructie houdt in dat de werk-bv de contracten heeft en de eigendommen zijn ondergebracht in de holding-bv. Het oprichten van een holding-bv is betrekkelijk eenvoudig, net als bij de werk-bv. De toename van het aantal holdings is niet alleen te danken aan de vereenvoudigde manier van oprichting, ook de onzekerheid in de economie is een aanleiding. 

Het voordeel van een holding boven de bv is dat – zolang de holding geen andere verplichtingen aangaat dan met de werk-bv – de holding-bv niet aansprakelijk is voor de schulden van de werk-bv. Een ander voordeel is dat een holding een eventuele verkoop van de onderneming makkelijker maakt. Tot slot spelen ook fiscale argumenten een rol, zoals de vennootschapsbelasting. Met een holding-bv boven de werk-bv hopen bedrijven de winstbelasting zo laag mogelijk te houden.

Wilt u meer weten over het oprichten van een holding-bv voor uw werk-bv? Bel ons voor het maken van een afspraak.