De drie soorten executeurs

De drie soorten executeurs.

Een executeur zorgt voor de afwikkeling van uw nalatenschap. Een executeur kan alleen in uw testament worden benoemd. Bij de benoeming bepaalt u welke bevoegdheden de executeur heeft. Ofwel benoemt u een één, twee of drie sterren executeur. 

 

Eén ster executeur (de uitvaartexecuteur)

De één ster executeur is de begrafenisexecuteur. De uitvaartexecuteur regelt de begrafenis of crematie. Dit is de enige taak die deze executeur heeft.

 

Twee sterren executeur (de beheersexecuteur)

De twee sterren executeur, ook wel beheersexecuteur, heeft de taak om de nalatenschap te beheren en de schulden te voldoen. Na het inventariseren van de bezittingen en schulden, regelt hij de administratie, doet de betalingen en informeert de erfgenamen.

De beheersexecuteur beheert alleen de nalatenschap, dus deze executeur verdeelt de nalatenschap niet tussen de erfgenamen. Dat moeten de erfgenamen dan zelf doen. 

Drie sterren executeur (executeur-afwikkelingsbewindvoerder)

De drie sterren executeur, de executeur-afwikkelingsbewindvoerder, heeft de meeste bevoegdheden van de drie. De executeur-afwikkelingsbewindvoerder regelt alles rondom de nalatenschap. Van de uitvaart en beheer van de nalatenschap tot en met het verdelen van de nalatenschap tussen de erfgenamen.

Neemt u gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek, als u meer informatie wil over het aanwijzen van een executeur in uw testament of als u zelf tot executeur bent benoemd en u graag advies hierover wil of uw taak (gedeeltelijk) wil overdragen.